top of page
  • amiras05

Skolan

Hej och välkommen tillbaka. Efter två månader i skolan känner jag att jag har ganska bra koll på rutinerna och vill nu berätta om mina vardagar och hur de skiljer sig från hemma i Lusse.


För det första så är alla hushåll här omringade av ett staket för säkerhetsskäl och samma gäller för skolan. Så för att komma in på skolområdet på morgonen måste jag visa upp ett häfte som bara eleverna har. Sen dubbelkollar jag mitt klassrum, och att läraren inte är frånvarande, med hjälp av appen "Pronote". Det är motsvarigheten till Wilma där jag kan se mina läxor och föräldrarna kan kolla om jag beter mig eller inte:)

Om jag ska vara ärlig så är skolan inte den mest estetiskt tillfredställande. Nej men det är alltid i alla fall rent och dörrarna har olika färger man kan väl inte klaga hahah. Toaletterna är också helt okej.

Vi får inte använda mobilerna i korridorerna men ingen följer den regeln, dock säger de till om man har hörlurar. Det finns inte någon annan stans att sätta sig ner vid ett bord inne än i bibban. Men där gäller också mobilregeln så om man vill använda den får man sätta sig utomhus.

Min idrottsgrupp har idrott inne nu men vi har också idrottsplan just bredvid skolan. Man fick välja mellan tre olika grupper och jag fick mitt förstahandsval: dans, gym och höjdhopp. Just nu dansar vi modernt och hittar på koreografier (solo/par/grupp).

Mina dagar börjar alltid kl 8 och slutar vanligtvis antingen 16.45 eller 17:40. På onsdagar har jag inga lektioner. En lektion är 55 min och efter två stycken har man en 15 min rast. Jag har ofta dubbeltimme vilket betyder 110 min utan paus.

Man måste komma i tid till lektionerna för om man är med än fem minuter sen eller om dörren är stängd får man inte komma in. Jag har haft tur och bara varit frånvarande en gång och det var för att mitt alarm inte rang. Jag försöker också att vara i tid för jag vill absolut inte springa med ryggsäck... ger mig själv "the ick".

Jag har en basklass på ca 30 pers som jag har mina basämnen (franska, historia, engelska, fysik och biologi) med. Men sen får man välja tre andra specialämnen som man har fyra timmar i veckan vardera. Jag har valt matte, historia-geopolitik och avancerad engelska.

Jag behöver inte skriva alla prov och i de jag skriver är resultatet inte speciellt viktigt då jag inte får något ut av det i mina studier hemma. Det som är min uppgift är att vara närvarande på alla lektioner, göra mitt bästa och i och med det lära mig franska.

Det är viktigt att säga hej och hejdå till läraren när man kommer in i och går ut ur klassen. Och man ska alltid nia läraren (och säga madame/monsieur) oavsett ålder. I vissa klasser står man också upp vid sin bänk tills läraren säger att man kan sätta sig och när rektorn kommer in i klassen ställer alla sig upp.

Det som skiljer sig mest är väl egentligen att vi endast skriver för hand och inte på dator. Jag ska vara ärlig och säga att fast jag nu tycker att jag kan prata franska på en respektapel nivå kan jag fortfarande inte förstå allt lärarna säger och absolut inte ta anteckningar. Jag har dock haft väldig tur för jag råkar sitta bredvid en jättesnäll tjej som heter Lilou. Hon pratar engelska (vilket är YTTERST ovanligt) och jag får också skriva av hennes anteckningar.

Som man ser på första bilden spelar vi ibland Kahoot precis som i Lusse.


När det gäller maten så har jag 55 min lunchrast här vs. 25 min i Lusse. Så det tänker man att borde vara mer än tillräckligt med tid. Kruxet är att det finns EN kö till matsalen där det står TVÅ snubbar och serverar, vilket betyder att om man inte ställer sig i kön i tid får man vänta minst 30 min innan man ens kommit in.

Det finns en tavla innanför dörren där reglerna för matsalen och menyn står. Veckan jag tog den bilden på var det en strejk på torsdagen och då var köket stängt. Det där med strejker är ju typiskt franskt och det har hänt en gång till, fast då var det några lärare istället.

Jag tycker mycket om maten i skolan för vi får (oftast) en god huvudrätt, massor av frukt, pastasallad eller likande, bröd och kex med olika ostar, yoghurt och sist men inte minst får vi alltid en liten efterrätt! Men lunchen är inte gratis som i Lusse. För att få sin bricka måste man blippa sitt "matsalskort" och för varje gång dras 4€. Det är min värdfamilj som ger mig pengar till det varje vecka.

Det finns också en cafeteria som är öppen nästan hela dagarna. Där kan man köpa snacks, mackor och drickor. En av de populäraste heter "un suédois", vilket betyder "en svensk", som är en skinkmacka med cheddarost. Man får inte äta eller dricka i korridoren eller klassrummen förutom en flaska vatten.

Jag går också ut på stan och äter med mina vänner ibland.


Om du ännu har något du skulle vilja veta är det bara att skriva och fråga så tar jag upp det i nästa inlägg!

À plus !
131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page