top of page
  • amiras05

En god jul<3

Jag kunde inte vara mer nöjd med julen 2022. Vi har firat vid flera tillfällen och med bara trevliga personer.


Tisdag, 13 dec, visade jag familjen hur man bakar lussebullar. De tycker att ordet "lussebullar" är ett roligt ord att säga:) Jag har också berättat om Lucia till många och nästan ingen visste helt vad det var eller vad man brukar göra. Till min familj visade jag också upp lite filmer jag fick upp på min insta av Ålands Lucia i år och de sa att alla sjöng så fint i stämmor! Jag håller med och skulle gärna varit där själv för att stötta och njuta av sången.

Samarbetet för att få ihop degen på eftermiddagen gick smidigt, innan jag måste skynda mig för att hinna till min extra franska klass. Efter lite över en timmes jäsning, uppe på ett skåp för värmen, började jag baka. Eric gav mig ett förkläde med ett hundhuvud på som vi fnissade åt ett tag. Vi höll alla koll på ugnen för att bullarna skulle bli så lyckade som möjligt. Vi kom fram till att det fattades lite sötma så vi strödde över lite pudersocker efter gräddning. Isabelle var investerad i uppsättningen på tallriken och jag och hon tävlade om vem om kunde ta den bästa bilden. Hon skickade sedan sin favorit till en WhatsApp-grupp som heter "Amira team" med en finsk flagga efter:) I den gruppen finns mina värdfamiljer och andra från Rotary som har med mig att göra.

Jag och familjen blev jättenöjda och vi gjorde en till sats till julafton! Jag packade också in bullar och gav till mina fem favoritlärare (+ några andra) och berättade samtidigt om den nordiska traditionen. Alla blev väldigt glada och överraskade!

I skolan bjöds det på norsk glögg. Jag måste säga att jag blev riktigt förvånad när jag såg det! Tyvärr hade inte jag tid i mitt schema för att provsmaka då det bara serverades på morgonen. Men kul var det i alla fall tyckte jag!21 december: Claire (till höger) åkte till Guadeloupe över jul och nyår så vi firade lite med henne och hennes pojkvän Tom (tredje från höger) före de åkte.

De lagade förrätt med rom och pastej, en jättegod skaldjurssås med ris och olika slags bakelser till efterrätt! Pascal (fjärde från höger), bror till Isabelle som brukar komma över med jämna mellanrum, åt också med oss.

Sedan öppnade vi presenterna från Claire. Hon var jättesnäll och gav mig ett stort gosedjur som jag sover med varje natt! Jag gav också henne och Tom en ask chokladpraliner.Också jag fixade min egna lilla jul den 23 december. Jag lagade köttbullar med potatis, ärtor och min egna brunsås. Detta burkar vara de jag äter mest av på julbordet hemma!

Sen hade mamma skickat ett paket hemifrån med en massa saker. Bland annat min vinterjacka, julklappar och LINGONSYLT. Den fick ta sin rättmätiga plats mitt på bordet. Felix rårörda lingon har nu blivit en internationell hit. Det blev egentligen hela rätten och Owen frågade om jag kunde laga mat igen snart:)

Samtidigt bakade jag också mer lussebullar och diggade till gamla låtar med Eric och Mael.Lördag, 24 dec, var det 17 grader varmt. Och då är det väl klart att man tar sig en sväng via stranden innan solen gått ner och spelar lite beachvolley? Det är i alla fall en sorts tradition i denna familjen.

Det var så otroligt fint på himlen och nästan helt vindstilla. Som ett vykort var det.


Efter stranden bytte alla om till finkläder och började med maten. Och vilka är alla då? Jo jag, Owen, Mael, Eric, Isabelle, Isabelles syster Véronique, hennes man Christophe och deras fyra döttrar Camille (18), Héloïse (20), Julie (22) och Audrey (24).

Jag och Isabelle gick ner till källaren för att leta efter en klänning. Claire har nämligen ett helt rum kvar där nere med kläder hon inte tog med sig när hon flyttade ut. Jag fick också låna scenkläder därifrån när jag hade julavslutning med dansen! Isabelle lyckades hitta en klänning till Julie och ett par strumpbyxor till mig. Så tack så mycket Claire!

Först käkade vi lite chips och bröd med guacamole och tzatziki runt soffbordet. Sen åt vi middagen i olika etapper. Började med sånt där som gravad lax och avslutade med sånt där som gratäng och kalkon. Jag smakade på allt och tyckte om nästan allt som jag smakade på. Och tro det eller ej så har jag också provat att äta ostron (min reaktion på sista bilden). Smaken var faktiskt god men konsistensen var inte så mysig...

Det skämtades mycket runt bordet och de hade en lek som gick ut på att en säger ett påstående och den som är den sista med att sätta händerna över huvudet (som ett tak) måste göra det. Den första gången sa någon "den som måste hämta mer vatten" och jag som var ovetandes om denna lek blev ju då den som fick hämta vattnet! Men efter det var jag på tårna och förlorade aldrig igen:) Efter middagen var jag och Isabelle så mätta att vi låg och vilade en stund på soffan. Tills det började dansas på vardagsrumsgolvet. Då måste man ju vakna till och visa sina otroliga fuldans moves! Till och med papporna dansade "som på deras tid":)

Vi åt också efterrätt som bestod av glass, kaka och maräng.


Själva julklappsöppningen gick snabbt, stökigt och oorganiserat till. Alla gick fram till granen och letade efter klappar med sitt namn på och öppnade dem direkt. Det tog lite bort pressen av att alla kollar på en när man öppnar, men också tar det lite bort från upplevelsen då man inte hann uppfatta vad alla fick och från vem!

Jag fick många fina presenter så som jultröja, mugg, scarf, kortspel, gosedjur och en dekorerad godisburk!

Jag gav också presenter från Åland till familjen: mugg med åländska fönster på, handgjord julhandduk och osthyvel av ask, en "siddubarra" t-shirt till Owen från Ålandstidningen (han går runt och säger siddubarra nu hahah) och en bok med bilder från Åland som Isabelle och Véronique läser i på sista bilden. Jag gav också ett vykort med åländskt motiv i vilket jag skrev om hur tacksam jag är för allt den här familjen gör för mig. Och det är jag verkligen. Jag kommer aldrig att glömma dem.


Jag hoppas innerligt att också du har fått en fin jul, hur du än har firat den!

À plus !


127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page